Šachisté Hošťálkové přemohli pandemii.

Počátkem jara 2020 nečekaná pandemie koronavirů zcela ochromila sportovní, kulturní i jiné oblasti života nejen v ČR. V původně plánovaném termínu 10.5. tak tradiční Rapid turnaj hrát nešlo. V tomto období to ovšem potkalo všechny tradiční šachové akce. Mnozí pořadatelé zvolili nejlehčí řešení, „hodili ručník“, akci prostě zrušili. Ne tak většinově mladí pořadatelé agilního oddílu Šachy Hošťálková.  Šlo o jubilejní 10. r. Memoriálu Jana Kováře, současně je to i KP Zlínského kraje v Rapidu a přece by nepokazili reputaci oddílu, který ve skončeném ročníku 1. ligy obsadil skvělé čtvrté místo! Jak se vládou a hygienou vyhlašované restrikce trochu uvolnily, operativně se zvolil náhradní termín 2. 8. a přihlášky se doslova na pořadatele valily!

   Tradiční hrací sál v Sokolovně byl obsazen jinou akcí, jídelna nedaleké ZŠ však jej plnohodnotně nahradila. Za běžných okolností by do jídelny vešlo asi ještě více hráčů než do sálu Sokolovny.I v náhradním termínu ale bylo třeba dodržet různá opatření KHES, např. počet všech osob v hracím sále nesměl překročit 100. Účast byla omezena na 90 hráčů, více jak 25 dalších přihlášených tak zůstalo pouze v nepopulární roli náhradníků. Doprovod hrajících, rodiče a trenéři pak většinu času strávili v příjemném bufetovém zázemí paní Karlíkové, venku před budovou. Možnosti jejich vstupu do jídelny pořadatelé striktně hlídali. Při posezení u bufetu v příjemném letním počasí si zřejmě ani moc neztěžovali. V prostorné jídelně na každém velkém stole byla pouze jedna šachovnice, takže byl dodržen i požadovaný dostatečný boční odstup.

   Pořadatelský kolektiv je v oddíle Šachy Hošťálková nejenom velmi mladý a početný, v podmínkách českého šachu určitě, ale i velmi pružný v zavádění různých inovací a přístupný třeba i „radám starců“. Oproti minulému ročníku třeba uvedli do souladu s regulemi FIDE kategorii seniorů na +65, s čímž třeba ŠSČR již mnoho let váhá. Rovněž dali do souladu se Soutěžním řádem ŠSČR první užší kritérium při shodném počtu bodu (B-H – 1), čemuž specielně ve Zlínském kraji ještě někteří pořadatelé „vzdorují“. Turnaj se hraje současně jako KP ZK v Rapidech. Krajský svaz tak do značné míry určuje jednotlivé kategorie a jejich ocenění. Zde pro mne velmi sympaticky pořadatelé napravili letitou ignoranci funkcionářů ŠS ZK vůči seniorům. Vždy v kraji vyhodnocují mnoho mládežnických kategorií, ale tváří se, že ve Zlínském kraji šachy žádní senioři nehrají, alespoň jsem již více let žádnou cenu v různých krajských přeborech pro tuto skupinu nezaznamenal! Snad všichni též ocenili změnu v obědovém jídelníčku, kde loňská prášky vykrmená kuřata vystřídal klasický a velký řízek s bramborovým salátem. Všem tak chutnal, že se mohla i trochu zkrátit plánovaná obědová přestávka.

  Po úvodním kole se počet hráčů turnaje ustálil na 88, z toho asi 60 hrálo i přebor kraje. Hrálo i 14 nositelů mezinárodních titulů, 26 hráčů s Elo přes 2000, což je již znak kvality turnaje.

Jenom turnajové hrací tempo 13m + 2s/t, které je obtížně vysvětlitelnou českou „specialitou“ posledních let, narušuje čistotu Rapid partií. Delší partie se tak vlastně hrají jako kombinace Rapid – Blesk, což znevýhodňuje v závěru partií hráče bleskové partie nehrávající. Ředitel turnaje na můj dotaz k vysvětlení přiznal, že „se to tak v ČR nyní hrává a tak to mají stejně i u nich“. Jsem však optimistou, že již 11. ročník memoriálu Jana Kováře počátkem května 2021 se může hrát klasickým rapidovým tempem 10m + 5s/t, jako je tomu v turnajích na Slovensku či třeba v Polsku. Pak mají partie logický rapidový průběh a zejména konec, nevidí se zuřivé bití do hodin třeba s věží nebo i dámou méně s nadějí na zisk celého bodu. To by mělo zůstat doménou turnajů bleskových.

  Turnaj nejen začal přesně podle programu v propozicích, ale celý průběh i jeho závěr proběhl podle předpokladů a bez nějakých rušivých jevů a protestů.

   V turnaji startovali pouze tři zahraniční účastnící, byli ovšem stále vidět a v popředí i skončili. V případě IM Piotra Piesnika (POL) to bylo snad až příliš, byl celý turnaj ve vedení a dost jistě s 8 body v turnaji zvítězil, s náskokem celého bodu. 

   I když v průběhu turnaje došlo k nějakým překvapením na úkor favorizovaných hráčů, v konečné tabulce vidíme mezi prvními 21 hráči celou nasazenou dvacítku + Míšu Svobodovou (Jezdci Jundrov). Ta jako jediná žena docela rovnocenně s muži zápolila a byla samozřejmě nejlepší ženou v turnaji. Tentokrát startovaly ženy pouze 4 a Kateřina Zpěváková (Dolní Němčí) tak měla cestu k přebornici kraje snadnou. Obdobně jako v loni hodně v turnaji dominovali hráči Slavie Kroměříž, tři skončili v TOP 6. A FM Martin Hollan a FM Josef Mudrák skončili na stupních se 7 body a současně obsadili první dvě místa v KP.

   Největším sběratelem cen v turnajích byl však Diminik Večeřa (Sokol Postoupky), který na ně skoro potřeboval dvoukolák. Protože v turnaji je možný souběh cen, dostal ocenění jako nejlepší do 16 i 18 let, nejlepší junior, i do Ela 1800, v KP jako nejlepší dorostenec i junior!

Nejlepší senior v obou turnajích byl IM Milan Babula (TJ Vlčnov). Pokud jsem doufal v možnou cenu pro nejstaršího účastníka, hned po příchodu do sálu mi bylo jasné, že tomu tak nebude. Tam seděl můj přítel od poloviny 60. let Franta Vykydal, se svými 88 roky jasný nestor turnaje, který ale vůbec nebyl do počtu, obsadil se 4 b 47. příčku. Nejmladší Jindřich Trejbal má pouhých 6 let, kolik generací představuje rozdíl 82 let mezi nimi? Loňský rekord ve věkovém rozpětí 75 let byl letos hravě překonán. Ceny do 12 i 14 let si odnesl Matěj Babula. A protože v turnaji hrál i jeho starší bratr Vlastimil, jméno Babula v tomto turnaji dominovalo, což při výskytu v celé ČR (asi 26 nositelů jména Babula) docela potěší.

  Organizátoři odvedli jako obvykle kvalitní práci ve všem. Odjížděl jsem trochu později, neboť jsem s potěšením sledoval bleskovou demontáž celého bufetového zázemí, stolů, lavic atp. snad v deseti lidech. Smutně jsem pomyslel na množství akcí pořádaných v Třinci, kde se vždy pachtilo několik většinou důchodců. Nemám nejmenších pochybností, že v nastoupeném trendu budou v Hošťálkové pokračovat i v letech následujících a jejich Rapid se zařadí k nejkvalitnějším minimálně na Moravě! Spokojenost účastníků pro pořadatele určitě je dobrou motivací!

     (IM Milan Babula – TJ Vlčnov)

Jeden komentář u “Šachisté Hošťálkové přemohli pandemii.”

  1. Děkujeme panu Babulovi za pěkný report naší akce a moc si vážíme kladného hodnocení turnaje! Právě takové zprávy nás motivují, abychom turnaj každým rokem vylepšili a hráčům dopřáli co nejlepší zážitek. Snad i v příštím roce nezklameme a budeme si i nadále užívat člení takových pěkných článků a příspěvků, které nám po letošním ročníku dorazily!

    Ještě jednou všem děkujeme a těšíme se na další, 11. ročník, Memoriálu Jana Kováře.

    S přátelským pozdravem,
    pořadatelé z Hošťálkové

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *