Valašské derby na úvod nového roku

Dne 8. 1. 2023 se v prostorách vsetínského šachového klubu sehrálo 6. kolo 2. ligy F mezi ŠK Vsetín a Šachy Hošťálková B. Oba kapitáni nenechali nic náhodě, přece jen, jednalo se totiž o takové menší prestižní utkání. Celky tak nastoupily s kvalitními hráči na obou stranách. Tento fakt potvrzuje informace týkající se průměrného Ela mužstev, obě těsně pod hranici 2100.

Nedělní ráno nemohlo začít lépe. Ač byl leden, venku se dalo chodit bez bundy a se slunečními brýlemi při sobě… Jelikož jsem dal rozkaz přijet s větší časovou rezervou před místo činu, stalo se, že naše půlka týmu dojela dříve, než se ještě stačila odemknout budova… Po úvodu rozhodčího domácích tak započalo x-té derby mezi Valachy. Nasazení šachistů bylo následující:

Od pohledu na soupisky bylo jisté, že to bude velice vyrovnaný zápas, kdy může jedna chyba člena týmu vést ke ztrátě zápasových bodů.

Jako první skončil Laďa Pala. Ten po svém devátém tahu nabídl remízu, která byla bezostyšně přijata. Laďa byl tak rychlý, že jsem tuto skutečnost postřehl až po následujícím výsledku…

Stav utkání: 0,5:0,5

Stejným výsledkem skončila partie mezi mladými hráči, Kovařík – Karlík. Ondra se po menší odmlce potřeboval rozehrát, a tak i tento výsledek byl v rámci možností zcela v pořádku.

Stav utkání: 1:1

Jelikož jsem se zahleděl do své partie, tak můj přehled přesného pořadí ukončených partií byl narušen. Dopředu však odhalím skóre. Kromě posledních dvou zadních desek se všechny partie zakončily výsledkem nerozhodně.

Na první šachovnici naše barvy hájil 12letý rakouský Valach Peter Balint. Mladík si proti zkušenému hráči počínal velmi dobře. Nebylo to vůbec jednoduché, ale Peter se dokázal s černými udržet. Dokonce v poslední fázi partie měl o kvalitu více, avšak pozice byla remízového charakteru.

Kuba Krejča sehrál partii s velmi silným Vladimírem Bělunkem. Nutno přiznat, že se našemu hráči zahájení a následně převod do střední hry zvláště nepovedl. Kuba však zabojoval a po chybách soupeře, jenž tahal za delší konec, dokázal přejít do bezpečné koncovky. Hráči se následně dohodli na zaslouženém smíru.

Na čtvrté desce se sehrál Svešnikov. Kapin rozehrál jednu ze zajímavých variant. Díky tomu vzešel ze zahájení o něco lépe. Soupeř však dokázal odvracet hrozby. Nakonec vše došlo do koncovky nestejnopolných střelců, tudíž byla stvrzena plichta.

Honza Malčánek svou partii rozehrál svým stylem. Proti Dominiku Parákovi získal lepší pozici, a to hlavně díky prostorové převaze a lepšímu postavení figur. Jeho soupeř se držel hesla týkajícího se výměny figur a zjednodušení hry. To se mu podařilo a Jan tak přešel do mírně lepší jezdcové koncovky. Ač byl černý připoután k obraně svých pěšců, dokázal zavřít možné cesty, které by vedly do jeho týlu. Na partiář byl tak zaznačen výsledek ½.

Stav utkání: 3:3

Nadále nerozhodný stav utkání nebyl na pár výjimek překvapivý. Boje se přesunuly do zadních řad obou táborů.

Na sedmé šachovnici si Milan počínal velice zajímavě. Příležitostně jsem sledoval hlavně jeho partii, musím přiznat, že nadšením má maličkost zrovna neoplývala… Bílý ho správně utlačoval. Milan však dokázal po taktických přestřelkách zkomplikovat hru. Oba hráči, jež seděli u 7. desky, však párkrát přehlídli jednodušší taktické obraty… To vše dodávalo pomyslnou šťávu v derby. Bohužel, náš hráč nedokázal najít nejlepší pokračování, a to i díky časové tísni, jež ho nemálo znevýhodňovala.

Stav utkání: 4:3

Vsetínští šachisté tak polooslavovali. Není divu, při nejhorším si zaručili bod do tabulky. Samozřejmě pomýšleli i na zbylé dva bodíky, k tomu stačilo zremizovat kapitána hostů, mě.

Svou partii jsem bílými rozehrál vcelku slušně. Soupeř, jenž má své kvality, mi dokázal bránit v mých plánech. Ve střední hře jsem pomalu zjistil, že budu muset trochu riskovat, jinak bych mohl lehce přejít do horší pozice. V tu dobu se zároveň Milan ocital v nemalých potížích, což mě samozřejmě neuspokojovalo. S vědomím, že musím hrát na výhru, jsem se soupeřem sváděl celkem zajímavou bitvu. V některých okamžicích mi k lepší hře znatelně napomohl černý. Férově bych měl dodat, že časová komodita výrazně hovořila v můj prospěch. Celé dění došlo do věžové koncovky, tak všemi hráči oblíbené. Bílé figury cítily pach bodu, avšak zbytečně jsem si zkomplikoval cestu v poslední fázi partie. Nakonec se černý zmýlil a já tak došel k vytoužené, a dá se říct že i vydřené, výhře. Nutno podotknout, že jsem měl z pekla štěstí. Mnozí z našich řad si tak po 5,5 hodinách oddechli.

Konečný stav utkání: 4:4

Myslím, že oba valašské celky byly daným způsobem spokojeny s výsledkem.

Děkuji všem našim hráčům za jejich čas a hru.

Další utkání se sehraje v Hošťálkové. Jako host k nám přijede silný Třinec, takže o další šachovou zábavu postaráno.

Tomáš Galda

Jeden komentář u “Valašské derby na úvod nového roku”

  1. Byť po šesti odehraných partiích jsme mohli být podezříváni z domluvených remíz, opak byl pravdou. Krom dvou rychlých remíz to byly všecko napínavé partie do vyčerpání všech možností. A desky 7-8 bavily diváky nejen napínavostí, ale také délkou souboje. Konečná remíza je zasloužená, byť ani pro jeden tým zatím není klíčová. K jistotě záchrany to chce 2 výhry, méně by stačit mohlo, ale nemuselo. Díky za napínavý a férový souboj a přeji mnoho zdaru do zbylých bojů!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *