10. Memoriál Jana Kováře vyhrál polský mezinárodní mistr Piotr Piesik

V neděli 2. srpna se v Hošťálkové uskutečnil v náhradním termínu mezinárodní rapid turnaj 10. Memoriál Jana Kováře. Protože byla obsazena místní sokolovna, byl letošní ročník přesunut do jídelny zdejší ZŠ. Dále z důvodů epidemiologické situace byla kapacita turnaje omezena na 90 hráčů. Velkým potěšením byl pro nás obrovský zájem hráčů o náš rapid turnaj, kdy již v úterý večer jsme měli kapacitu turnaje zaplněnou a v pátek večer jsme evidovali dalších 25 náhradníků.

Turnaje se zúčastnili hráči České republiky, Slovenska a Polska. Startovní pole po ranní omluvence několika hráčů nakonec čítala 88 hráčů, z něhož 14 hráčů majíce FIDE titul a ještě 26 hráč měl elo přes 2000. Bylo tedy jasné, že turnaj bude plný krásných partií.

Po krátkém uvítání a vysvětlení pravidel hlavním rozhodčím Patrikem Navrátilem se na minutu přesně, tedy v 9:30, zahájilo první kolo. Vše probíhalo dle harmonogramu a proto v 11:45 přišel na řadu oběd. Letos byl hlavním chodem řízek s bramborovým salátem.

Po celou dobu turnaje byl pro hráče i doprovod otevřen venkovní bufet paní Karlíkové.

V cca 15:30 skončila poslední partie turnaje . Celkovým vítězem se ziskem 8 bodů se stal polský mezinárodní mistr Piesik Piotr, který o rovný bod vyhrál před dvojicí hráčů z Kroměříže, tedy FM Martinem Hollanem a FM Pepou Mudrákem. Nejlepší ženou turnaje se stala se ziskem šesti bodů WFM Michaela Svobodová, hájící barvy Jezdců Jundrov. Mládežnickým kategoriím do 16, 18 a 20 let dominoval Dominik Večeřa z Postoupek. Nejlepším hráčem do 12 a 14 let se stal Matěj Babula ze Starého Města. Nejlepší seniorem nad 65 let se stal IM Milan Babula před Ivanem Bartoškem ze Zbrojovky Vsetín a třetím Františkem Vykydalem z Lokomotivy Brno. František se stal ve svých 88 letech také nejstarším účastníkem turnaje! Oproti tomu nejmladším účastníkem se stal Jindřich Trejbal, který je oproti Františkovi o rovných 82 let mladší. Jak krásné šachy jsou, když se v jednom sále potká tolik generací… 🙂

Turnaj Memoriál Jana Kováře byl zároveň hrán jako Zlínský krajský přebor v rapid šachu. Přeborníkem kraje v rapidu se stal kroměřížský FM Martin Hollan před oddílovým kolegou FM Pepou Mudrákem. Přebornicí kraje pro nadcházející rok je Kateřina Zpěváková z Dolního Němčí. Juniorským a dorosteneckým přeborníkem se stal Dominik Večeřa z Postoupek. Nejlepším seniorem byl IM Milan Babula z Vlčnova.

Velké poděkování patří sponzorům turnaje, jmenovitě Milanovi Kovářovi a firmě KWR Kovář, dále stavební firmě Thomapex, Inprais a Skiareálu Troják.

Poděkování patří také Vám všem, účastníkům turnaje. Děkujeme, že jste k nám do Hošťálkové přijeli a pomohli nám díky tomu uspořádat pěkný turnaj a užít si příjemné chvíle za šachovnicí. Pevně věříme, že jste si turnaj náležitě užili a přijedete za námi do Hošťálkové i na další ročníky, konkrétně na ten 11, který se uskuteční pravděpodobně v neděli 9. května 2021. 🙂 A ještě mi dovolte poděkovat i divákům a doprovodům, kteří po celou dobu turnaje respektovali mou prosbu, aby nepobývali v hracím sále, tak aby nebyla překročena kapacita 99 osob v sále.

Za organizátory, ředitel turnaje

Josef Bednařík

Odkaz na výsledky: ZDE

Odkaz na fotogalerii: ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *