„Béčko“ úspěšně zakončilo rok 2023

Dne 17. 12. 2023 se v prostorách hošťálovské sokolovny odehrálo 5. kolo 2. ligy F. Valaši na své půdě přivítali hosty celku Třinec „B“. Po výhrách v předešlých zápasech si domácí chtěli vítěznou šňůru prodloužit. Zároveň se také jednalo o odvetu z předešlé sezóny, kdy třinečtí šachisté tehdy v Hošťálkové úspěšně uloupili 3 body.

Ve stejný den se sehrávala kola dalších hošťálovských celků, jak už v Extralize, tak i v ZKS-Východ. Tato skutečnost ovšem nijak nepoznamenala složení sestavy. Souboj „Béček“ tak mohl nabídnout kvalitní podívanou.

Po odbití desáté hodiny mohl zápas začít. Jako první ukončil svou partii „Kapin“ (Petr Kapusta). Petr si díky znalosti teorie zahájení bezpečně došel pro cenné vítězství. Ke Kapinovi se později přidal i Aleš Krmela. Po zahájení stál o trošku hůře, avšak po vzájemné dohodě se soupeřem partie skončila smírem.

Zleva: Petr Kapusta a Jan Malčánek

Stav 1,5:0,5

Mnozí přihlížející mohli sledovat drama i na opačné straně šachovnic. Děj na druhé desce se neúprosně nesl pod vedením Kamila Warchola. Jeho soupeřkou byla zkušená reprezentantka Olga Sikorová. Kamil však prokázal svůj talent a cit pro hru, což vyústilo v další dílčí úspěch Valachů.

Zleva: Peter Balint, Kamil Warchol a Vladimír Pala

Stav 2,5:0,5

Pokud si někdo myslel, že zápas spěje bez problémů ke zdárnému konci, byl na omylu. Komplikace, jež dokázali vytvořit hosté, trápily naše hráče na 1., 3. a 4. šachovnici. Kuba Krejča, ač zkoušel svým stylem soka přelstít v náročné pozici, musel zanedlouho kapitulovat. Fanouškům Hošťálkové se po chvíli opět objevily úsměvy na tvářích. Díky přičinění Honzy Malčánka, který svou partii vedl zcela přímým strategickým duchem, jsme již mohli pomýšlet na celkové vítězství.

Stav 3,5:1,5

Samozřejmě není radno žádné situace podceňovat. Tím si byl jistý i náš rakouský spoluhráč Peter Balint. Na první desce sváděl boj o záchranu remízy proti silnému Martinu Fargačovi. V tu dobu však na protipólu nasazených dokázala Věra Medunová zapečetit celkové vítězství, kdy panu Malyrzovi nepovolila špetku protihry. Všem se díky její výhře ulevilo. Zbylí hráči Peter a Laďa mohli už jen bez rizika vylepšit skóre.

Věra Medunová

Stav 4,5:1,5

Po delší odmlce se mladičkému Peterovi podařilo všem sokovým nástrahám vyhnout a po věčném šachování skončila divoká partie remízou.

Stav 5:2

Většina lidí, ač už z řad hráčů (celkem 48 šachistů při souběhu zmiňovaných lig) či diváků, se posléze rozešla svou cestou. Při stmívání se však v hracím sálu stále svítilo. Laďa Pala, alias „Šaman“, bojoval celkem přes 400 minut za druhou šachovnicí. Vše nasvědčovalo k remíze, poněvadž Laďa zkušeně a korektně odolával tlaku černých figur. V moment, kdy jsme již věřili v záchranu partie, nastal bohužel zlom. Hlavní role v nekonečném scénáři hry se ujal čas. Praporek, označující vypršení časové komodity, „vlál“ na straně zklamaného Ladi. Nutno dodat, že náš „Šaman“ s vypětím sil předvedl nejvyšší míru bojovnosti, za což si zaslouží uznání!

Stav 5:3

Po svátcích (14. 1. 2024) se „Béčko“ utká na domácí půdě s Dobrou, jež je prozatím suverénně nejlepším týmem soutěže.

Tomáš Galda

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *