Béčko svedlo úspěšný boj proti Karviné

Sychravé nedělní ráno, kdy zima začala pomalu vystrkovat své růžky, pokračovala druhá liga svým třetím kolem. Domácí Hošťálkovjané po docela smolném začátku soutěže s pouhým 1 zápasovým bodem přivítali hosty z Karviné, na kterých si chtěli spravit chuť. Povedlo se? Na to se podívejme…

Kapitán Tom Galda musel pracovat s několika omluvenkami. Na první šachovnici se tak objevil Laďa, u kterého se rozehrál Grünfeld. Bílý přechodně obětoval proti mladému polskému soupeři kvalitu, aby ji potom záhy získal zpět společně s podpisem jistoty remízy. Laďa držák, nikdo však netušil, že to bude první a taky poslední remíza zápasu.

Celé klání se neslo v duchu lítých bojů na všech frontách. Pověstný chleba se však začal lámat až v odpoledních hodinách. První kúrka se odlomila na sedmičce, kde Tom Galda nemilosrdně využil volného sloupce a opožděného vývinu černého k totální likvidaci soupeře na poslední řadě v miniaturce.

Podruhé „kúrka“ křupla nebo spíš zacinkala na osmičce a to, když Ondrovu soupeři zazvonil telefon. To ho sice mohlo trochu mrzet, na druhou stranu, Ondra již držel vítězné otěže ve věžové koncovce s pěšcem navíc a odřezaným bílým králem neschopným bránit své postavení.

Karviná pak kontrovala na čtverce, kde Patrik sice nejdřív získal ve francouzské struktuře pěšce, avšak ponechal svého krále s omezenou stráží a následně podlehl nelítostnému matovému útoku, který odstartoval výlet bílého koně přes h7 na f6.

Třetí zářez pak přidala Věrka Medunová hlavně díky lepší práci s časem. Pan Olšar dlouho držel dobrou pozici, ale ztratil mnoho času a pak v časové tísni nebyl schopný odolávat všem nástrahám pozice.

V té době se u Kuby Krejči děly divy a u mě také, když soupeř zničehonic obětoval figuru v oboustranné časové tísni a dostal mě pod obrovský tlak. Nejdříve však Kubova partie… Ač hra vypadala zpočátku na dlouhý poziční boj, bílý vyrukoval dopředu pěšci a hrál takticky výborně. Pozice ale byla tak složitá, že šlo spíše o to, kdo udělá poslední chybu. A Kuba hrát ostré složité pozice s omezeným časem umí… Bílý chyboval a nechal Kubovi celou figuru. A bylo hotovo.

Zápas pak na naší straně vlastním přičiněním korigoval ve prospěch Karviné Peťa Kapusta – na přelomu zahájení a střední hry odevzdal pěšce a snažil se najít kompenzaci v podobě útoku na krále. Soupeř však stál pevně a všechny hrozby pečlivě vykrýval. V boji pak náš hráč přetnul strunu a šance na remízu pak pohřbilo taktické přehlédnutí a ztráta figury. Kapin se sice ještě bez bázně snažil soupeři zavařit spolupráci střelce s dámou, ale černý si bod již ujít nenechal.

Poslední partii jsem pak již za rozhodnutého stavu dohrával já. Materiálně se partie před časovkou hodně měnila, nejdříve jsem měl figuru za pěšce, pak odevzdal zpět kvalitu. Stál jsem mírně hůř, ale přesnou hrou jsem partii vyrovnal. Poté se těsně před kontrolou černý zmýlil při ústupu střelce. Následná spolupráce střelce, jezdce a krále byla oproti černému králi a věži výrazně lepší a když se bezvládné věži nepodařilo proniknout ani do bílého tábora, zpečetila se naše výhra 5,5:2,5.

Prvním vítězstvím v sezóně jsme se tak vyhoupli do středu tabulky a do Vánoc nás čekají ještě dva další zápasy, nejdřív venku s céčkem Frýdku a rok 2023 pak zakončíme doma proti Třineckému béčku. (JM)

Kompletní přehled 2. ligy F

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *