Béčko a první dvě kola 2. ligy F

Dne 15. 10. 2023 se v hošťalovské Sokolovni sehrálo 1. kolo 2. ligy F. Naše Béčko soupeřilo o první tři body s týmem Poruby „C“. Na soka jsme z minulé sezóny neměli nejlepší vzpomínky, a tak bylo naším cílem plně využít odvety. Toho si šlo povšimnout již při sepsání hošťalovské soupisky. Poruba neotálela a také chtěla překvapit pestrým složením kádru.

Po začátku zápasu skončil jako první Laďa Pala, jenž se dohodl se svým oponentem na smíru. O delší chvíli později svou partii ukončila má maličkost (Tomáš Galda). Jelikož jsem zvolil zahájení, v domnění, že soupeře překvapím, které za dobu své kariéry v mém repertoáru „nespatřilo světlo“, dění na 64 polích netrvalo dlouho… Pro své družstvo jsem tak díky potupnému výkonu připsal první prohru do „Zápisu o utkání“. Stav 0,5:1,5

Silně doufajíc, že někdo napraví mnou způsobené škody, jsem mohl pouze přihlížet, jak se ostatní snaží. Naštěstí Petr Kapusta svého oponenta takticky přehrál a srovnal skóre zápasu. Mezitím Kamil Warchol ukončil svou hru remízou. Ač chtěl navázat na výhru v minulé sezóně proti stejnému hráči. Stav 2:2

Na první desce si hráči nic nedarovali. Peter Balint, hrajíc už 3 klasickou partii víkendu, navzdory své únavě dokázal přehrát pana Biolka. Stav 3:2

Bohužel po náhledu na dění na jiných šachovnicích týmová radost utichla. Zkušený Aleš Krmela podlehl Tomáši Hanákovi, kdy jeho oponent úspěšně završil svou ofenzivu do pozice černého. Ve zbylých dvou partiích již nešlo více vykřesat. Paní Medunová se totiž se svým sokem nacházela v jasně remízových vodách a Honza Malčánek se pokoušel v beznadějné pozici naposledy potrápit soupeře.

Konečný stav utkání připsal 3 body ostravskému celku, a to nejtěsnějším rozdílem 3,5:4,5. Bohužel ani tuto sezónu nemohla Hošťálková nalézt ten správný recept na hru Poruby.

S vědomím, že se další zápas odehraje v Havířově, který minulou sezónu předvedl solidní výkon, se náš tým musel rychle oklepat z oné porážky. A jak se dařilo v nejmladším městě ČR? To nám přiblíží Patrik Richvalský.

Dne 5. 11. 2023 jsme zajížděli hrát druhé kolo 2. ligy F do Havířova. Minulý rok jsme z tohoto města přivezli 3 body, takže jsme zamýšleli na obhájení tohoto výsledku. Bohužel už cesta do Havířova ukázala, že to tentokrát nebude tak lehké. Za deštivého počasí se jedno naše auto zdrželo kvůli zpoždění vlaku, kterým jel náš spoluhráč a druhé se zmítalo na silnicích úrovně cyklostezka, na předměstí Havířova. V hrací místnosti jsme tak měli zastoupení pouze v podobě našeho mladého hosta, polského talenta Kamila Warchola. Domácí na nás však se startem zápasu počkali. Tímto jim moc děkujeme.

Po dramatickém příjezdu jsme byli rádi za uklidnění, které poskytl Laďa Pala remízou na druhé šachovnici.

Další partie ale trvaly o mnoho déle. Na páté desce bílý Honzovi Malčánkovi umožnil vyměnit dámy. Honza neváhal a přešel do koncovky, kde bílý neměl ani stopu výhody. To samé se však dalo říct o pozici černého. Partie tedy rychle skončila remízou.

Šestou desku čekal podobný osud. Aleši Krmelovi zahrál černý Caro-Kann, v němž se mu podařilo efektivně zbavit bílého veškeré výhody. Ve střední hře však nejspíš došly černému nápady. Partie skončila tancem střelců ve 22. tahu pro opakování pozice.

Na první desce držel Kamil černými vyrovnanou pozici. Ze sicilské obrany vznikla zavřená pozice, v níž Kamil odevzdal dvojici střelců a bojoval o iniciativu po d sloupci. Soupeř ho však k ničemu nepustil a po chvíli manévrovaní a nějakých výměnách figur, vzal remízu.

První rozhodující úder bohužel přišel v náš neprospěch. Ondra Karlík zahájil černými proti e4 tahem a6. Vznikla tak pozice připomínající protažený systém francouzské obrany, kde černý nechal krále v centru a později zarošoval na dámském křídle. Jak se postupem času ukázalo, bílý byl z této pozice dost nešťastný a partie to jasně reflektovala. Černý postupně přiostřoval, čímž se situace pro oba hráče stala velice náročnou. To způsobilo sérii chyb na obou stranách. Po tom, co se pozice zklidnila, se ukázalo, že Ondra tahá za kratší konec, a tak partii musel vzdát.

Za stavu 2:3 jsme bojovali už jenom Kuba Krejča na třetí, já na čtvrté a Pepa Bednařík na poslední desce. Úvodní naděje z toho, že jsem stál lépe a Pepa hrál s figurou víc, se však rychle rozplynuly. Z nás tří jsem dohrál jako první. Soupeř mi zahrál KIDa, z nějž vznikla hodně ostrá pozice. Oba jsme upustili od tradičních útoků na křídlech a hráli spíš v centru šachovnice. Vzhledem k tomu, že se soupeři nepodařilo vyvinout bělopolného střelce, hrál velkou část partie bez věže. Bohužel jsem v časové tísni přehlédl taktiku a umožnil soupeři útok. Ten mi měl být osudným. Soupeř však ze stejné časové tísně tento útok nezvládl dokončit a partie tak asi zaslouženě skončila smírem.

Pepa Bednařík na poslední desce rovněž nedokázal uplatnit svoji výhodu, od 21. tahu sice držel figuru, ale soupeř mu úspěšně bránil v iniciativě. Jednotlivými výměnami pěšců tak pro Pepu dělal stále těžší a těžší z pozice vytlouct bod. Jakmile Pepa přišel o svého posledního pěšce bylo rozhodnuto za remiz.

Poslední partii hrál Kuba Krejča. Abychom odvezli z Havířova alespoň 1 bod musel Kuba bodovat v koncovce nestejných střelců s rovným materiálem. Soupeř naštěstí začal dělat poněkud pochybná rozhodnutí, která sice nevedla k prohře, ale díky Kubově „laserově“ přesné hře se nacházel v čím dál horší pozici. Kuba se zaslouženě dostal k zisku jednoho z pěšců bílého. Soupeř ovšem znovu zachyboval a Kuba udělil smrtící úder.

Celkem tedy 4-4. Je trochu škoda, že jsme neproměnili šance na některých šachovnicích. Ale i remíza je s Havířovem cenný výsledek.

Dne 19. 11. 2023 se naše Béčko utká s výběrem Karviné.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *