14. Memoriál Jana Kováře ovládl IM Vojtěch Zwardoń

V neděli 30. dubna 2023 se v Hošťálkové odehrál tradiční mezinárodní šachový turnaj Memoriál Jana Kováře. Na čtrnáctý ročník zavítal rekordní počet 134 hráčů z celé ČR, Slovenska a Polska. Startovní pole turnaje nabídlo mezinárodní mistry, FIDE mistry, ale také hráče neregistrované. Šachy jsou sportem pro všechny generace, ukázkou je tomu věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším účastníkem turnaje, který činí 82 let!

Prezence účastníků na 14. ročník Memoriálu Jana Kováře

Devítikolový rapid turnaj hraný tempem 13 minut + 2 vteřiny za tah ovládl nekompromisně mezinárodní mistr Vojtěch Zwardoń z Beskydské šachové školy, který získal 9 bodů! Stříbro vybojoval polský mezinárodní mistr Piotr Piesik se ziskem 7 bodů. Bronz si z hošťalkovského rapid turnaje odvezl mezinárodní mistr Petr Pisk.

Zleva hlavní sponzor Milan Kovář, ředitel turnaje Josef Bednařík, hlavní rozhodčí Patrik Navrátil, 2. místo Piotr Piesik, 1. místo Vojtěch Zwardoń a 3. místo Petr Pisk

Obrovskou vyrovnanost turnaje dokazuje také fakt, že hráči umístění na druhém až sedmém místě získali shodně sedm bodů! Rozhodovat tak musely další pomocná kritéria.

Vyhlašováno bylo také mnoho dalších doprovodných kategorií. Nejlepší ženou turnaje se stala Zdenka Vránová ze Starého Města. Kategorii juniorů, ale zároveň také i dorostenců ovládl Jakub Mařák z oddílu ŠK Zlín. V kategorii do 16 a zároveň 14 let dominoval polský talent FM Kamil Warchol. Do 12 a 10 let se nejvíce dařilo brněnskému talentovi Vojtěchu Velímovi, hrajícímu v dresu Jezdců Jundrov.

Nezapomněli jsme také na naše nejmladší účastníky a také seniory. Nejmladší dívkou turnaje se stala Eliška Císařová z oddílu Šachy Hošťálková, nejmladším klukem Filip Ševčík z SK Sulimov. V kategorii seniorů nad 65 let kraloval mezinárodní mistr Pavel Zpěvák.

Zleva ředitel turnaje Josef Bednařík, manažer mládeže ČR Petr Pisk, Tereza Růžičková, hlavní rozhodčí Patrik Navrátil, zleva první řada nejmladší hráčka Eliška Císařová a nejmladší hráč Filip Ševčík

Vyhlásili jsme také přeborníky kraje! Nejlepším mužem Zlínského kraje pro rok 2023 se stal IM Cyril Ponížil z oddílu Šachy Hošťálková. Na druhém místě v této kategorii skončil IM Pavel Zpěvák z oddílu TJ Vlčnov, který se zároveň stal krajským přeborníkem v kategorii seniorů. Krajskou přebornicí se stala Zdenka Vránová ze Starého Města, nejlepším juniorem a dorostencem zlínský Jakub Mařák a do 16 let byl nejlepším hráčem Delgerdalai Bayarjavkhlan ze Starého Města.

Ceny výhercům předával zástupce hlavního sponzora turnaje pan Milan Kovář, umístěným dětem poté manažer české reprezentace mládeže IM Petr Pisk. Všem oceněným medailistům moc gratulujeme!

Pohled na hlavní sál

Po celý den běžel turnaj dle harmonogramu. Slavnostní vyhlášení bylo dle propozic v plánu 15:45, což bylo s tří minutovým zpožděním dodrženo. Velké poděkování tedy patří hlavnímu rozhodčímu Patriku Navrátilovi a jeho kolegům v sále, konkrétně Jakubu Martinkovi, Tomáši Galdovi a Laďovi Palovi, kteří zvládli koordinaci letošní rekordní účasti na jedničku a vše tedy běželo jak má. Poděkování patří dále také všem dalším spoluorganizátorům, kteří se podíleli na hladkém chodu turnaje či výdeji obědů. Pevně věříme, že letošní porce řízku s bramborovým salátem nezklamala a všem u nás chutnalo.

Sál

Poděkování dále patří také všem sponzorům, konkrétně rodině Kovářů, firmě Thomapex, šachovému eshopu Šachové zboží a také ČUS, která nás zařadila do projektu Sportuj s námi!

Pevně věříme, že všichni účastníci 14. ročníku Memoriálu Jana Kováře odjížděli v neděli z Hošťálkové spokojení a rádi k nám zavítají na 15. ročník, který je v plánu v tradičním termínu 12. května 2024! Těšíme se na další setkání!

Josef Bednařík, ředitel turnaje

Povedenou a bohatou fotogalerii z objektivu Danuše Stelmachové můžete zhlédnout zde.

Výsledky turnaje i s rozřazením do jednotlivých kategorií naleznete na webu chess-results.

Fotogalerii nám zaslal také pan Peter Mego.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *