Naši hráči na MČR amatérů

Letošní otevřené mistrovství amatérů se uskutečnilo ve městě Hluk. Hlavním lákadlem byl štědře dotovaný devítikolový klasický turnaj, který se podařilo organizátorovi vměstnat do 6 hracích dnů. Odehrály se také doprovodné turnaje o amatérského mistra v rapid šachu a bleskovém šachu.

Šachy Hošťálková jsme reprezentovali ve dvojici Kuba Krejča a Aleš Kafka, na doprovodné turnaje se přidali ještě Patrik Gnida a Ondra Karlík.

Aleš Kafka

Začátek turnaje připadl na sobotu 6. května, kdy se odpoledne odehrály hned dvě soutěžní kola. Hrací tempo bylo rozdílné (60 minut pro každého hráče s 30 sekundovým bonusem za tah), což znamenalo nutnost přizpůsobit se a od začátku partie upravit hospodaření s časem. Po velmi krátkém úvodním slovu organizátora a hlavního rozhodčího, jsme mohli zasednout k partiím.

Začátek turnaje nás zastihl v rozdílné formě. Já měl vstup přímo hrůzostrašný, když přišly dvě rychlé prohry s ELOvě silnějšími hráči poté, co jsem v obou případech přehlédl možnou odpověď soupeře. Kuba zapsal výhru bílými barvami a remízu černými. Krátce po odjezdu domů, odkud jsme každý den na turnaj dojížděli, bylo známo nalosování na nedělní den. Mě čekal slabší soupeř a vidina zisku prvního bodu, Kubu pak mladý Tomáš Mík.

Příprava na nedělní kolo proběhla až během ranní cesty do Hluku, ale byla velmi úspěšná. Kuba nejprve ze srandy plácnul, že bílými zahraje 1. Jc3 a vyvede soupeře z přípravy. Po vyhodnocení možných variant se rozhodl toto zahájení zahrát a po snadném průběhu získal bod. Já naplnil očekávání a taktéž připsal první bod černými.

V neděli se uskutečnil první doprovodný turnaj v rapid šachu, který ovládl Vlastimil Babula. Mně se turnaj příliš nevyvedl, přestože jsem měl na šachovnici velmi slibné pozice ve všech partiích. Kuba s Patrikem si připsali 5 bodů.

Odkaz na výsledky zde.

Ještě než se uskutečnil pondělní doprovodný turnaj v bleskovém šachu, tak jsme odehráli 4. kolo. Kuba si černými připsal remízu a já svou druhou prohru bílými kameny v turnaji. S touto prohrou také přišlo rozhodnutí vynechat doprovodný turnaj a nabrat síly na závěrečné tři dny. Ke Kubovi s Patrikem se tentokrát přidal Ondra Karlík. Nejlépe dopadl Patrik, který sice první kolo překvapivě prohrál, ale nakonec nasbíral 9,5/13. I tento turnaj ovládl Vlastimil Babula.

Výsledky na webu chess-results.

Nabrat síly se ukázalo jako výborné rozhodnutí, protože v úterním dvojkole jsem získal plné dva body. Zejména druhá partie s přijatým Morra Gambitem byla velmi přesně zahraná a přinesla nejen bod, ale i zvednuté sebevědomí do dalších kol. Kuba si připsal 1,5 a jako bonus zisk knížky za nejdelší partii kola.

Jakub Krejča

V sedmém kole jsem dostal Andyho Duricu, dle Kuby taktického hráče. Poprvé v mé šachové kariéře jsem se celý večer opravdu poctivě připravoval, očekával jsem agresivní variantu Caro Kannu. Ze zahájení jsem vyšel úspěšně, ale po zbytek partie byla pozice značně nejasná, kdy ani jeden z nás neměl prostor na delší propočet. Partii jsem zvládl a připsal čtvrtý bod. Kuba připsal další vítězství a s 5,5 body začal pošilhávat po dobrém umístění.

V odpolední partii mě čekala poprvé online šachovnice. Během oběda jsem se připravoval na různé varianty skandinávské obrany, protože jsem nečekal, že po mé výhře v vzájemné rapid partii soupeř opět zahraje francouzskou obranu. Mýlil jsem se, dokonce jsme zopakovali prvních 15 tahů a skvělou pozici pro bílého. Prakticky po zbytek celé partie jsem se snažil najít konkrétní variantu s rozhodujícím ziskem materiálu. Povedlo se mi získat pěšce ale zároveň ztratit rozhodující čas do koncovky. V té jsem udělal chybu a partii prohrál. I přesto jsem byl spokojený, byla to přeci jen jiná prohra než v prvních dvou kolech.

Kuba mezitím sváděl tuhou bitvu na druhé šachovnici, kdy obětoval dámu. V závěru se mu naskytla příležitost na výhru, ale v časové tísni nebylo jednoduché vybrat správný tah. Prohra pro něj znamenala konec nadějí na umístění mezi nejlepšími hráči.

Čekalo nás už jen poslední kolo a závěrečné vyhlášení. Kuba si připravil pro Matěje Babulu variantu Jobava Rapport systému, kterou však soupeř znal a partie skončila smírem. Já bojoval o umístění v kategorii do 1500 ELO a poslední partii jsem se rozhodl hrát černými na vítězství. V přípravě mě varianty odmítnutého dámského gambitu příliš nepotěšily, tak jsem se na poslední chvíli rozhodl dámský gambit přijmout. Krátce po zahájení jsem získal výbornou pozici, kterou jsem dokázal proměnit až do závěrečné výhry po taktickém obratu.

Nakonec z toho pro mě bylo 65. místo se ziskem 5 bodů a druhé místo v kategorii do 1500 ELO. Kuba získal o bod více a 17. příčku celkově. Turnaj vyhrál Marek Miča.

Výsledky zde.

Aleš Kafka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *