,,Béčko“ zase zaválelo!

V neděli 14. 11. sehrálo naše B družstvo 3. kolo Zlínského krajského přeboru v Malenovicích proti domácímu družstvu ŠK Zlín-Malenovice A. Již při přečtení soupisky bylo jasné, že do zápasu vstupujeme jako velcí favorité, vždyť jsme měli na každé šachovnici průměrně o 300 elo bodů více.

Již velmi brzo po zahájení jsme slavili první výhru. Ondra vystavěl pevnou pozici a poté krásně aktivizoval figurky, což nutilo černého potahovat pěšce bránící jeho krále. Tito pěšci se záhy ukázali jako velmi slabí, čehož Ondra využil a tyto slabé pěšce posbíral. Černému nezbylo nic, než se vzdát v pozici s pasivníma figurami a deficitem dvou pěšců.  

Kuba získal v zahájení pěšce za cenu aktivního postavení bílých figur. Následně byl donucen obětovat jezdce a  v pozici kdy měl bílý figuru navíc ale odkrytého krále, se se soupeřem domluvili na remíze.

Další bod připsal Pepa Bednařík, který si černými v jeho oblíbené holandské obraně nachystal postup pěšcem z e5 až na e3. Tímto výpadem rozbil bílému pěšcovou sktrukturu a získal kvalitu. Figurky bílého byly nezkoordinované a Pepa nepřipustil v partii žádnou komplikaci a pohodlně partii proměnil v celý bod.

Já jsem v partii vystavil pevnou pozici a čekal, co vymyslí černý. Ten se do ničeho nehrnul, takže jsem si mohl zlepšovat figurky, což vedlo k odkrytí soupeřova slabého pěšce na b7. Tlakem na tuto slabinu jsem získal pěšce, vyměnil figury a následnou koncovku přetavil ve vítězství.

Další bod na naše konto přidal Milan, který postupně vylepšoval pozici až najednou vyhrál 🙂 K této partii nemám komentáře.

Filip sehrál velmi divokou francouzskou obranu za bílé. Poté co jeho soupeř dobral na f6 pěšcem z g7 místo jezdcem, rozhodl se zaútočit na krále, který zůstal v centru. Po statečné obraně musel černý neutralizovat útok výměnou figur, což ho ale zanechalo ve věžové koncovce, ve které měl Filip 2 pěšce navíc. Po pár tazích se soupeř vzdal a my slavili další bod.

Na třetí šachovnici stál pan Krmela od začátku spíše pasivně, ale díky průlomu c5 se pozice relativně vyrovnala. Bohužel pak náš hráč přehlédl ztrátu jezdce, kterou se pak urputně snažil vynahradit  pevnou obranou v koncovce, kdy měl soupeř střelce navíc. Ten si bohužel pro nás všechna nebezpečí pohlídal a v rozhodnutém stavu slavil jedinou výhru domácích.

Jako poslední dohrával Tomáš, jehož partie končila až kolem 14 hod. Tom se dostal po výměnách v zahájení a střední hře do koncovky, ve které se snažil využít své výhody dvojice střelců. Soupeř se však urputně bránil a Tomášovi situaci velmi komplikoval. Nicméně okolo 60. tahu v partii se začaly projevovat zkušenosti a Tomovi se podařilo rozpohybovat jeho pěšce na f5 a g4, jejichž proměnu do dámy mohly zastavit pouze oběti obou soupeřových lehkých figur, což mělo za následek rezignaci bílého a ukončení zápasu v poměru 6,5 – 1,5.

Patrik Navrátil

Odkaz na kompletní výsledky zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *