Ohlédnutí za MČR v online bleskovém šachu

17. dubna se odehrálo mistroství ČR v online bleskovém šachu. Mezi rekordními 393 účastníky se měl najít letošní mistr. Na startovní čáře bylo mnoho hráčů z české špičky včetně několika velmistrů. Jelikož se ale jednalo o otevřený turnaj, dostali šanci všichni, kdo se včas přihlásili. Nebylo tak nouze i o mladé caparty, na které dohlíželi jejich rodiče – jen dohlíželi, samozřejmě neradili 😊.

Barvy Hošťálkové hájili v turnaji pouze dva hráči – Tomáš Galda a já (Honza). Dva Davidové proti Goliášům. A troufám si říct, že jsme se určitě v tomto třinácti kolovém zápolení neztratili.

Naopak – Tomáš získal skvělých 8 bodů z 13 partií a dělené 94. místo. Byl tak nejlepším hráčem s ratingem do 1599 a nechal za sebou v pořadí mnoho mezinárodních mistrů a mistrů FIDE. Na hráče s ratingem 2300 sice nestačil, ale naopak každý hráč 2000 se ho musel bát a hned několik jich skalpoval. Výkon 1940 je možná ještě podhodnocený, protože hrál s neelisty. Našemu juniorovi tak, zdá se, online šach velmi svědčí. Snad své umění přenese i do vážných partií, až se nám rozjedou opět soutěže družstev.

Mně se podařilo, stejně jako Tomášovi, ukořistit také 8 bodů, ale měl jsem cestu k nim přeci jen trnitější se silnějšími soupeři. Rozjezd jsem měl parádní, když jsem porazil IM Pavla Jirovského a následně remizoval s FM Davidem Holemářem. To mi však dodalo až příliš sebevědomí, které bylo potrestáno malou rošádou ve výsledcích. 2,5 bodu po pěti partiích nebylo úplně ideálních, ale podařilo se mi oklepat. Nejvíc se mi asi podařila partie s ženskou velmistryní Kristýnou Petrovou, kde jsem nejdříve dobře pozičně získal materiál a následné zápletky, které se soupeřka snažila vyvolat, jsem pak potrestal rychlým taktickým útokem na krále a matem. Celkově 79. místo a výkon lehce přes 2100, stejně jako u Tomáše mírně podhodnocený díky neelistům.

Díru do světa ani Česka jsme tedy neudělali 😊, ale bylo to fajn zpestření. Pro vítězství si došel s přehledem favorit GM David Navara, který ztratil jediný bod prohrou se stříbrným GM Peterem Michalíkem. Třetí místo ukořistil FM Jakub Půlpán. Oba měli 10,5 bodu. Turnaj proběhl bez problémů, za což patří dík hlavnímu organizátorovi Vojtěchu Plátovi!

Honza Malčánek

Odkaz na výsledky naleznete: ZDE

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *