Mezi svátky jsme nezaháleli. Jak se nám dařilo v Brankách, Mezu či Zlíně?

Vánoční období je nejen čas odpočinku a klidu, ale také čas mnoha turnajů. Letos se hráči našeho oddílu zúčastnili třech z nich. Na Štěpána vyjel Ondra Karlík na turnaj do Branek, Honza Malčánek zase změřil síly na turnaji v Mezu a Pepa Bednařík o den později navštívil klubový blicák ve Zlíně. A jak se jim vedlo se dočtete níže… 🙂

Turnaj v Brankách ovládl hošťalovský Ondra Karlík

Na Štěpána jsem se ráno rozhodoval zda vyrazit na turnaj do Bystřice pod Hostýnem nebo do Branek. Nakonec u mě zvítězil lepší cenový fond, který v Brankách byl (za 1. místo 2500,-). Moc hezký turnaj v přátelské atmosféře trošku shazoval malý počet účastníků, ovšem na kvalitě to neubralo. S jedinou nic neřešící prohrou v posledním kole s FM Čempelem jsem turnaj ovládl před IM Staňou Jasným a třetím Pavlem Lvem

Ondra Karlík

Honzovi na Mezu cinklo stříbro

Na Štěpána se odehrál již 39. ročník tradičního bleskového turnaje pořádaného oddílem MEZ Vsetín. Na startovní čáru se ve sváteční den postavilo celkem osmnáct borců od kandidátů mistra až po zástupce 2. VT. Nejpočetnější „výprava“ tvořící třetinu startovního pole dorazila ze Zbrojovky Vsetín, čtyři borci pak reprezentovali pořádající oddíl, já (Honza Malčánek) byl jediným zástupcem Hošťálkové. Turnaj byl odehrán v přátelské atmosféře, nechyběla ani oslavná „kapka“ domácího pitiva, avšak na šachovnicích to jiskřilo.

Z celkových 98 partií sehraných v 11 kolech (ano, počítáte správně, jeden borec přišel pozdě 😊) pouze 9 skončilo smírným výsledkem, a to většinou až po vyčerpání veškerých možností pozice či materiálu obou armád. Nejlepší start do turnaje měl zbrojovácký Jarek Závodný. Ač nepatřil mezi nejvýše nasazené hráče, dobře zúročil svůj online trénink blicek. Po 6. kole byl v samostatném úniku a s 5,5 body měl náskok bodu na Petra Zvardoně (4,5 b). Třetí příčku jsem držel s podivem já společně s Petrem Španhělem a matadorem Standou Juříčkem (4 b). Já už v té chvíli utržil dvě porážky od Petra Zvardoně, který mě s přehledem přehrál, a Standy Juříčka v 6. kole, kde jsem se bohužel zamyslel déle, než bylo zdrávo, a v lepší koncovce mi již nezbyl dostatek času. Ztráta po více než půlce turnaje tedy byla značná, a to mě ještě čekali další silní borci. V 7. kole Petr Španhel naštěstí prošel kolem minimálně vyrovnávající možnosti. Nakonec se mi ale podařilo uplatnit pěšce a vytvořit volňase, který došel až do dámy. V 8. kole jsem se posadil proti Jarkovi, trochu jsme se hecovali, tak mu říkám, že když ještě nemá žádnou prohru, tak mu tam jednu dám, ať má sbírku výsledků kompletní. Plán se podařilo splnit, čímž jsem se bodově dotáhl na čelo turnaje. Se 6 body jsme vedli já, Jarek a Petr Zvardoň, který pustil remízu Dominiku Parákovi. Jelikož jsme již pak všichni tři zbylé partie vyhráli, rozhodovalo o pořadí pomocné hodnocení.

Vítězem se tedy stal Petr Zvardoň, já zafinišoval na cílové rovince na 2. místě a dlouho vedoucí Jarda nakonec bral bronz. Další borci ale nemuseli smutnit, pro každého byl nachystaný větší či menší dárkový balíček a téměř všichni končili turnaj s úsměvem na tváři.

Výsledky: ZDE

Jan Malčánek

Pepa ve Zlíně vzpomínal, jak se vlastně šachy hrají

V pátek 27.12. od 18:00 se hrál v nové klubovně ŠK Zlín oddílový blitz turnaj. Z Hošťálkové jsem využil pozvání pouze já. Turnaje se zúčastnilo 20 hráčů, kteří byli rozděleni do dvou skupin po 10 hráčích. Mě byla přisouzena skupina B, která byla později nazývána skupinou smrti. Hned v prvním kole jsem se potkal s Cyrdou Ponížilem, tedy nejsilnějším hráčem startovní listiny. Cyrda mi ukázal, jak se šachy hrají a mohli jsme tedy plynule přejít na druhé kolo. Postupem času bylo jasné, že má šachová absence, která trvala zhruba 4 měsíce, nese následky. První tři kola a na kontě byla velká rošáda.. Poté se však pomaličku dostávám do tempa a připisuji první body. K úžasu mém i všech přihlížejících se dostávám do prvního kola vyřazováku, kde však nakonec podlehnu Martinovi Hronkovi. Celý turnaj nakonec vyhrává Cyrda Ponížil před Kubou Roubalíkem a Martinem Šenkýřem. Celkově jsem si však turnaj užil, po celou dobu zde panovala skvělá atmosféra a o vtípky nebylo nouze. Zlínským kolegům tedy děkuji za pozvání a níže přikládám odkaz na článek Martina Šenkýře, který turnaj popisuje podrobněji na webu ŠK Zlín.

Odkaz na web Zlína: ZDE

Josef Bednařík

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *