Hošťálková překvapila na MČR škol!

Mistrovství ČR čtyřčlenných družstev žáků ZŠ a SŠ v šachu se v Kongresovém sále ve Zlíně zúčastnilo 94 družstev, která si vybojovala postup z krajských kol. Přes 400 mladých šachistů hrálo ve třech kategoriích (1.—5. třída, 6.—9. třída a Střední školy). Naše družstvo ze ZŠ Hošťálková hrálo v kategorii 1.—5. třída. Na startovní listině jsme byli nasazeni jako 31. družstvo. Jelikož jsme patrně měli nejmladší družstvo, tak naším cílem v tomto roce bylo umístění do 20. místa. Po dvoudenním zápolení naše děti nasbíraly celkem 18.5 bodů. Stejný počet ve vyrovnaném klání získala družstva na 13. až 17. místě. Po přepočtu pomocných bodů byla naše škola uvedena ve výsledkové listině na 17. místě. Pro zajímavost, pouhý jeden bodík nám chyběl k 10. místu. Po splnění cíle jsme vše zakončili sladkou tečkou v podobě zmrzlinových pohárů v nedaleké Kašavě. 

Ovšem, pojďme si vše projít od začátku v podobě krátkých zápasových zpráv…

Archivní foto našich bojovníků

V 1. zápase s Jihlavou zvítězil jen Lukášek Kovář na čtvrté šachovnici. Další hráči se více věnovali přípravě svého útoku a nevšímali si matové hrozby, které si vytvořili jejich soupeři.

Druhý zápas měl být relativně lehčí. Na první šachovnici Davidko Kovář zvítězil s hráčem s mezinárodním ELO 1510, když soupeři chytil dámu do pasti a soupeř se vzdal. Eliška Císařová na druhé šachovnici stála na lehkou výhru. Měla dámu, věž a střelce proti dámě soupeře. Avšak soupeř šikovnými manévry a neustálým šachem postupně vysbíral Elišce všechny figurky a záhy ji zmatoval. I Lukášek pod dojmem velké převahy ztratil koncentraci a dostal od soupeře zbylou věží na 8. řadě mat. Barborka Jochcová na 3. šachovnici přijala remízu. Měla věž a dva pěšce proti dvěma jezdcům a 4 pěšcům. 

3. kolo s Přeloučem jsme vyhráli 2,5 : 1,5 . Eliška remizovala s materiálem věž, střelec a tři pěšci, proti věži a 5 pěšcům. Stála na výhru, ale nevěřila si na koncovku. Davidko měl bohužel opět těžšího soupeře. A tak naplno bodovala Barborka a Lukášek.

Předposlední zápas prvního dne jsme hráli proti Jeseníku, který měl až 3 hráče s vyššími ELO body.  Přesto se Elišce a Lukáškovi podařilo zvítězit a s tímto soupeřem družstvo remizovalo 2 : 2.

V 5. kole proti České Lípě prokázaly naše děti dostatek sil, přece jen se hrálo poslední kolo v 1. části šampionátu. Barborka i Lukášek zvítězili, a tak jsme porazili soupeře  3 : 1.

V dalším dni započal zápas 6. kola proti Opočnu. Lukášek skončil poražen jako první po pár tazích. Nevšiml si šachu soupeře jezdcem a zahrál dámou. Po reklamaci mu soupeř neuznal, aby král ustoupil a přikázal Lukáškovi, že musí dámou vzít jezdce, který šachoval a přišel tak o dámu. Eliška znovu stála s kvalitou na výhru, ale obávala se, že znovu přivyhranou partii prohraje. Proto nabídla remízu, jenže soupeřka ji nevzala a dokonce Elišku porazila. Alespoň jeden bodík získala Barborka.

V 7. kole nám bylo nalosováno družstvo z Kaznějova. Lukáškovi jsem slíbil, že když vyhraje, tak ho povezu ve výtahu Páternoster. Na moje překvapení Lukášek rychle vyhrál, a tak jsme odběhli do přilehlé 14. poschoďové budovy a svezl se poprvé v tomto výtahu až do 8. patra. Rychle jsme se vrátili a stihli zhlédnout i závěr 7. kola. Eliška i Barborka zvítězily. Celková výhra 3 : 1 nás posunula na 14. místo.

V 8. kole nám byl přidělen přijatelný soupeř Církevní Orbis-Pictus. Lukášek odehrál dramatické utkání, kdy se výhoda přelévala každým tahem na jinou stranu a nakonec poslední chybu udělal soupeř a Luky vyhrál. Eliška znovu stála výborně a každý hráč by rád tuto vyhranou partii dohrál. Jenže „spása“ pro Elišku byla v momentě, kdy ji soupeřka nesměle nabídla remízu a tu Eliška s radostí přijala. Davidko měl dobrý útok s 2 věžemi, ale moc se soustřeďoval na zmatování soupeře a přehlédl jeho hrozbu matu. Po výhře Barborky jsme se radovali z výhry 2,5 : 1,5.

Poslední 9. kolo rozhodovalo i o celkovém umístění. Patřilo nám 13. místo, ale čekali jsme taky silnějšího soupeře a tím byla Plzeň. Soupeři měli v družstvu 2 hráče s ELO přes 1200. Pro naše vysněné umístění jsme nesměli s velkým rozdílem prohrát. Lukášek však rychle vyhrál a v onen moment jsme již nemohli skončit hůře než na 20. místě. Davidko ve vyrovnané pěšcové koncovce prohrál. Eliška znovu stála dobře, následně bohužel přehlídla mat. Za stavu 1 : 2 bojovala až do konce Barborka. Stále utlačovala houževnatého soupeře do bodu, kdy ho donutila ke kapitulaci. Zápas skončil 2 : 2.
Barborčina výhra nám stačila na konečné 17. místo.

Před zápasy jsme měli obavy z toho, jak si naše děti povedou s nejlepšími družstvy. Do příštího roku máme znatelnou výhodu v tom, že máme mladé družstvo složené z jedné hráčky z 1. třídy a ostatní ze 3. třídy. Naši bojovníci ukázali, že se nebojí ani starších soupeřů z vyšších tříd. 

Blahopřeji za splněný cíl!

Jaro Košela

Odkazy:

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *