Céčko stvrdilo postup do krajského přeboru

I v závěrečném kole si tým vedený kapitánem Alešem Kafkou nemohl dovolit zaváhání a pro jistotu postupu do vyšší soutěže potřeboval vyhrát ve Valašské Bystřici. Na druhou pozici jsme sice vzájemným soubojem odsunuli Slavičín, ale jejich další ztráta bodů se očekávat nedala.

Pro celou sezonu byla typická týmová soudržnost, která se naplno projevila i v posledním kole. Všichni hráči žili s týmem naplno a chtěli dosáhnout společný cíl postupu do krajského přeboru. Příkladné odhodlání bylo vidět na Laďovi Palovi, který sehrál svou druhou partii v sezoně a od začátku věděl, že musí makat na 100 % a pečlivou hrou zužitkovat své zkušenosti a herní převahu. O jeho výhře nebylo pochyb.

Naopak pro tým se jako mnohokrát v sezoně obětoval Franta Veselský, který vyrazil na dlouhou cestu do Ostravy na utkání druhé ligy. Společně s Věrkou Krejčí pomohli k výhře a konečnému krásnému pátému místu našeho B týmu.

Taktéž podruhé se k týmu připojil Karel Vraj, který si udělal čas při studiu náročné vysoké školy. Soupeř se v zahájení snažil využít jeho nerozehranost, ale v kritický moment zvolil měkké pokračování a dovolil přebrat našemu hráči otěže. Podobně nepřesvědčivě jsem zahrál zahájení já, když soupeř nevyužil možnost získat pěšce. Oba jsme pozici zvládli. Karel nakonec připsal výhru po soupeřově oběti dámy. Já zahrál v klíčovém momentu jeden ze svých tahů sezony, abych si zajistil klidnou koncovku a výslednou remízu.

V tu chvíli už měly dohrány i naše esa pro letošní ročník – Pepa Bednařík a Ondra Karlík. Oba na zadních šachovnicích po celou sezonu přidávali jeden bod za druhým. Výjimkou byla Pepova ztráta koncentrace v Lužné a výsledná remíza. I tentokrát přešel do vyhrané pěšcové koncovky, ale už moc dobře věděl, jak partii dotáhnout k výhře. Ondra hrál tradičně na mat a s přehledem rozebral soupeřovu obranu.

Sezonu bez prohry odehrál Ondra Vraj, který si v Bystřici připsal remízu černými barvami. Podobně spolehlivý byl Luboš Vaculík, který odehrál všechny zápasy v sezoně a dokonce si připsal svou první výhru v druhé lize. V závěrečné partii se dohodl s Hankou Obšívačovou na remíze.

Do závěrečných zápasů už nenaskakoval Jirka Vaculík, ale i on spolehlivě přispěl k postupu. Hlad po vítězství měl celou sezonu Partik Navrátil, kterému tentokrát nedovolily nastoupit jiné povinnosti. Se svými třemi výhrami ale sehrál jednu z klíčových rolí v naší sezoně. Podobně připsal tři výhry Jáchym Karlík. Obzvlášť vyhraná koncovka proti Gumárnám Zubří nám uchovala šanci na postup. Ukázal, že šachy se nezapomínají.

Obtížnou sezonu zaznamenal Tom Galda, který nastupoval do všech partií na první desce a měl tak příležitost poměřit síly s nejlepšími hráči regionálního přeboru. Ze sezony načerpal cenné zkušenosti, které může zužitkovat hned příští sezonu v partiích krajského přeboru. Poděkování patří i panu Surému, Jardovi Košelovi a Lumíru Povalovi, kteří sehráli neméně důležitou roli.

Závěrečné střetnutí ve Valašské Bystřici jsme tak zvládli pohodově a připsali poslední 3 bodíky do tabulky za výhru 2,5:5,5. Při návratu domů jsme dostali příležitost se pokochat krásami vsetínských vrchů, když nás cesta zavedla přes horskou chatu Santov. Neděli totiž místní zpestřila rally, který nás nepustila po hlavní silnici.

Jako kapitán musím závěrečným slovem poděkovat všem hráčům za jejich obětavost a také za dosažené výsledky. Společně jsme vybojovali postup do krajského přeboru a splnili jeden z cílů sezony. Béčko udrželo druhou ligu, takže po dvou extraligových letech se Hošťálková může těšit na novou výzvu, kdy zkombinuje 1. ligu, 2. ligu a dvě nejvyšší soutěže Zlínského kraje. Příští rok nás čeká spoustu náročných ale zároveň krásných partií.

Aleš Kafka

Celkový přehled sezóny zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *