Céčko drží po náročném začátku roku naději na postup

Soutěže družstev pokračují ve zběsilém tempu, když se od začátku nového roku stihly odehrát již tři úplná kola.

Šachy Hošťálková C : ŠK Bystřice p.H. A

V prvním lednovém klání přivítal náš tým hosty z Bystřice pod Hostýnem. Na první šachovnici jsme mohli letos poprvé využít služeb Ladi Paly. Ten hosty z Bystřice velmi dobře zná a tak nebyla překvapením remíza. Navíc v tu chvíli už byly na našem kontě dva celé body, když své partie vyhráli Pepa Bednařík a Lubomír Vaculík.

Za stavu 2,5:0,5 to vypadalo na jasné vítězství a poklidné dohrání zbytku partií. Pak se ovšem začaly dít věci. Jirka Vaculík ztratil svou výhodu a záhy se musel vzdát. Franta Veselský prohodil tahy a jeho slibně vypadající pozice se zhroutila. Soupeř tedy k údivu zbylých hráčů vyrovnal na 2,5:2,5.

V tu chvíli se jako nejpravděpodobnější jevila remíza. Nicméně i má pozice začala působit pochybně a pro šanci na remízu jsem musel obětovat kvalitu a vyměnit aktivní dámu soupeře. V ten moment se soupeři naskytla jediná cesta k vítězství, kterou však nevyužil. Několika klíčovými tahy jsem našel cestu k remíze a ke stavu 3:3.

Zbývalo dohrát partie Ondry Vraje a Věrky Krejčí. Ondra hrál bílými na vítězství, ale vítěznou kombinaci uviděl až zpětně po několika tazích. Závěrečná věžovka se dohrála na remízu. Věrka se dostala do jezdcové koncovky, kterou zahrála fantasticky. Jednalo se o poslední partii dne, kterou v klubově analyzovali i hráči 2. ligy. Ti neustále kontrolovali, zda v pozici existuje šance na výhru domácí hráčky. Tu ani jednou neztratila a přidala veledůležitý bod na 4,5:3,5 pro domácí.

ŠO TJ Sokol Vizovice : Šachy Hošťálková C

Hned o čtrnáct dní později zamířil náš celek do Vizovic. Sestava se skládala obtížně, protože souběžně se hrála nejen druhá liga, ale i extraliga. Navíc já jsem dostal šanci zahrát si nejvyšší českou soutěž proti Moravské Slavii.

Popis není dostupný.
Zleva Lumír a Jáchym

Tedy i komentář k zápasu bude spíše telegrafický. Pohodlnou výhru zajistily přední šachovnice, kde své soupeře porazili Ondra Vraj a Věrka Krejčí. Ta přidala druhé vítězství v řadě. Vyhráli i Pepa Bednařík a Jirka Vaculík. Letos spolehlivě hrající Franta přidal remízu. Stejným výsledem skončila partie Luboše Vaculíka.

Jáchym Karlík se tentokrát dostal do obtížné koncovky, kterou nakonec prohrál. Jeho slavné chvíle ale teprve přijdou. Na poslední šachovnici letos poprvé nastoupil do krajské soutěže Lumír Povala, který zaknihoval remízu. Konečné skóre zápasu se zastavilo na poměru 2,5:5,5. Tím jsme se bodově dotáhli na čelo tabulky, když Slavičín zaváhal s hosty ze Vsetína.

Popis není dostupný.
Bratři Vaculící

Šachy Hošťálková C : TJ Gumárny Zubří

Během posledního letošního extraligového víkendu jsme přivítali na naši půdu Gumárny Zubří. Čekat se dalo vyrovnané střetnutí, protože hosté po slabším úvodu sezony dvakrát vyhráli. Sestava se opět nerodila lehce, když do poslední chvíle nikdo nevěděl, za které družstvo nastoupí.

Já jsem jako kapitán tentokrát náš celek nepodržel, když jsem dohrál jako první s prohrou. Partii jsem nehrál špatně jako spíše velmi pomalu. V kritickou chvíli již nezbyl čas na nalezení správného pokračování, čehož soupeř rychle využil. Hladkou výhru si naopak připsal Pepa Bednařík – 1:1.

Velmi zajímavé věci se děly na šachovnici Luboše Vaculíka. Ten nejprve stál velmi pochybně, ale soupeř zahrál několik slabších tahů a pozice se otočila. Nicméně přišlo ještě jedno otočení a následná kapitulace našeho hráče – 1:2.

V tu chvíli to s námi vypadalo zle nedobře. Franta měl pěšce méně, Patrik Navrátil měl pěšce méně a na první šachovnici bojující Tomáš přehlédl ztrátu materiálu. Mohli jsme doufat ve výhru Ondry Vraje a Jáchyma Karlíka na poslední šachovnici.

Po potvrzené prohře Tomáše jsme museli věřit v obrat hned na několika šachovnicích. Navíc Ondrovi se nepodařilo zužitkovat lepší pozici v závěrečné věžovce a musel se spokojit s remízou – 1,5:3,5.

V tu chvíli Franta sebral pěšce a nabídl soupeři svou lehkou figuru za nejasnou koncovku s dvěma volnými pěšci. Soupeř oběť nepřijal a pozice přešla do objektivní roviny. Patrik svého soupeře také ošálil, když získal do koncovky kvalitu. Soupeř byl po svém přehlédnutí natolik roztržitý, že nenašel rovné pokračování.

Stále se však na všech třech šachovnicích hrálo a soupeři nám nechtěli darovat nic zadarmo. Nejprve odpor svého soupeře zlomil Patrik, když si pohlídal všechny skoky soupeřových jezdců a dovedl partii do vítězného konce. Franta se se soupeřem po dlouhém boji domluvil na remíze – 3:4.

Zbývala dohrát koncovka Jáchyma. Ten měl o pěšce více, navíc to byl volný pěšec hluboko na soupeřově polovině. Cesta k jeho uplatnění se ale nejevila vůbec snadně. Zahrál to však fantasticky. V hracím sále se stihly dohrát všechny partie souběžně hrající extraligy a 2. ligy, a Jáchym měl stále energii najít přesné pokračování a dojít si pro rozhodující bod, kterým zajistil celkovou remízu 4:4. Tento bod může mít cenu zlata, neboť stále držíme osud ve svých rukou a pro postup nám stačí vyhrát zbývající tři kola.

Tabulka:

Výsledky zde.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *