PF 2022

Vážení šachoví přátelé,

365 dní uteklo jako voda a my všichni již nedočkavě vyhlížíme první minuty roku 2022. Než Vám všem jménem našeho oddílu popřeji vše nejlepší do nového roku, dovolte mi, se letmo podívat, co vše jsme v oddíle zažili v uplynulém roce.

Jak asi i pro vás všechny, jednalo se o velmi náročný rok. První jeho polovinu poznamenala naprostá destrukce sportu v ČR, kdy byly přerušeny veškeré soutěže, jak jednotlivců, tak i družstev. Pro šachisty byl určitou výhodou přechod do online prostředí, kde jsme mohli i nadále trénovat a hrát turnaje, jako například Online MČR v bleskovém šachu či online Krajský přebor v bleskovém šachu. Všem však bylo asi téměř jasné, že roční prodleva a situace okolo civilizační nemoci pokračující do dnešních dní bude mít za následek odliv zejména starších šachistů, což odnesou primárně vesnické oddíly.

Cílem shrnutí by však mělo být hledání pozitivů, která nástupem léta pomaličku přicházela. V červenci se naši členové zúčastnili Přeboru Vsetína, zavítali do Pardubic. Hned začátkem sprna jsme uspořádali v místní Sokolovni tradiční Memoriál Jana Kováře. Dvanáctý ročník tohoto rapid turnaje se zapíše do historie tučně, do Hošťálkové, vesnice se 2 tisíci obyvateli dorazil hráč světové extratřídy, gruzinský velmistr Baadur Jobava a dalších 103 šachistů. Mnozí z vás si řeknou, ti vesničani z toho budou žít dalších 20 let, ano máte pravdu. Pro nás, jakožto vesnický oddíl, který nemá zkušenosti s pořádáním žádných velkých OPEN turnajů, nedisponuje téměř žádným zázemím a taktéž veškeré funkce jsou dobrovolné a neplacené, se jedná bezesporu o zážitek, který se již nemusí opakovat.

V srpnu jsme také vyjeli v rekordní výpravě na oblíbený a populární turnaj do Jeseníku.

Během září jsme kromě příprav na blížící se sezónu družstev stihli vyslat výpravu do Žamberku na šachově sportovní turnaj Mish Mash.

Říjen ten se již nesl ve znamení soutěží družstev. Nic netušící kapitáni nominovali sestavy našeho áčka, béčka a céčka na první kola. Vstup do sezóny jsme zvládli na jedničku a mohli jsme se radovat z prvních míst. Poté však přichází první problémy, kdy naši kapitáni začínají řešit, zda mohou či nemohou postavit do družstva hráče, jak poslední dobou na šachových akcích slyšívám, „druhé“ či „třetí“ kategorie. Tyto v září sci-fi představy se tedy stávají realitou a kapitáni místo bojů na samotném zápase svádí boje již před samotným zápasem. Za což jim jménem celého oddílu patří velké poděkování.

Kapitáni mají velký podíl na tom, že oddíl Šachy Hošťálková nemá do dnešního dne odložen či neodehrán ani jeden zápas ba dokonce ani jednou jsme nenastoupili v nekompletním počtu hráčů. Zde patří velké poděkování všem našim členům, kdy na zápas v jeden den při souběhu potřebujeme 16 hráčů, vždy však máme připraveny další a další náhradníky, kteří ochotně nabízí svou účast na zápase. Jak se říká, v nouzi poznáš přátele. A náš oddíl v nouzi poznává, že máme opravdové srdcaře a hráče, kteří pro náš oddíl bojují.

V soutěžích družstev tak přezimují naše družstva na medailových příčkách! V této fázi jsem také opomněl vyzdvihnout obnovení pátečních tréninků pro dospělé a také tréninky pro mládež, které probíhají od září v Hošťálkové a Jablůnce. V neposlední řadě také úspěšné školení rozhodčích, které jsme uspořádali na začátku listopadu.

Takto v rychlosti by vypadalo shrnutí uplynulého roku. Událo se toho samozřejmě mnohem více, ale není potřeba vše rozvádět do podrobností. Ještě jednou jménem celého oddílu děkuji všem našim členům. Pevně věřím, že nynější nasazení i přes veškeré podrazy a překážky dnešní doby Vám všem vydrží a v roce 2022 bude náš vesnický oddíl patřit k baštám šachu nejen ve Zlínském kraji.

Velmi důležitou roli během celého roku hráli také jednotliví sponzoři. Díky nim jsme, i přes rapidně se zvedající náklady kvůli zdražování ve všech sférách, udrželi chod oddílu v zaběhlých šlépějích a bez ztrát.

Velké poděkování nejen z mé strany, ale také ze strany oddílu patří téměř všem družstvům, které jsme v letošní sezóně prozatím potkali, za přátelskou atmosféru a férové jednání při plánování jednotlivých zápasů nejen z hlediska opatření. Pevně věřím, že všichni chceme pokud jen možno hrát kvalitní šachy a dělat tedy to co nás baví. Vždy je vše o domluvě a o kompromisech, což v dnešní době nabývá až neuvěřitelných rozměrů a bohužel ne vždy se narazí na lidi chápající i druhou stranu. Ale paměť hošťalovských šachistů je dlouhodobá a v pravý čas se strany mince obrátí, poté k dané situaci přistoupíme stejně, jako daní lidé k ní přistoupili nyní.

Vážení spoluhráči, kamarádi, šachisté, sponzoři dovolte mi jménem našeho oddílu popřát vám do roku 2022 hodně štěstí, zdraví, neupadající elán, optimizmus, dále samozřejmě mnoho pěkných šachových zážitků a také bodů pod naší vlajkou! 🙂 Pevně věřím, že rok 2022 bude pro šachový svět přívětivější a budeme se moci u šachovnice potkávat bez rozdílu v názorech na dnešní dobu. U nás v Hošťálkové jsou vítáni všichni a pevně tak věříme, že někteří naši členové budou stejně tak vítáni za šachovnicemi u vás.

Josef Bednařík

Místopředseda oddílu Šachy Hošťálková

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *